fbpx

Interviurile HardTalk. Simona Maria Vrăbiescu Kleckner (Partea I)

S-a născut la 7 martie 1927 în București.

Este descendenta unei ilustre familii boiereşti româneşti din Oltenia – ce a avut ca înaintaş pe Banul Baba Novac –, fiică şi, respectiv, nepoată a conf. dr. George Vrăbiescu*) şi a av. dr. Nicolae Vrăbiescu, remarcabili jurişti din perioada interbelică – doctori în Drept la Paris –, şi nepoată prin alianţă a marelui latinist prof. dr. Nicolae Herescu.

Confruntându-se, alături de întreaga familie, cu numeroase nedreptăţi şi persecuţii politice, sociale şi judiciare în patria sa căzută pradă comunismului bolșevic, în anul 1965, împreună cu soțul său Rudolf Kleckner, a emigrat în SUA, unde s-a afirmat ca o personalitate de talie internaţională a biblioteconomiei juridice şi, dând dovadă de un imens patriotism, s-a implicat activ în comunitatea românească şi slujirea cu devoţiune a intereselor majore ale României.

Educaţie și formare

Studii liceale la Liceul „Notre Dame de Sion” și la Școala Centrală de Fete, ambele din București.

Diplomă de licenţă la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, 1949 – unde a studiat cu legendari profesori ca Istrate Micescu, Mihai Dodel Eliescu, Tudor R. Popescu, Alexandru Vălimărescu, George Dumitriu, Dorel Dumitrescu, Ion V. Gruia, George Strat, Aristide Basilescu, Ion N. Finţescu, Constantin Daşcovici, Mihai Oroveanu, Jean Vermeulen, Petrișor Viforeanu, Vintilă Dongoroz, George Vrăbiescu ş.a.

Masterate în Informatică la Columbia University, 1969 şi în Drept Internaţional Public la New York University, 1973.

Poziţii profesionale

Asociat curator la Biblioteca Juridică a Universităţii New York, 1969-1974;

Şefă a Bibliotecii Juridice a Organizației Națiunilor Unite (ONU), 1975-1986;

Şefă a Secţiei de Referinţe şi Bibliografii a Bibliotecii „Dag Hammarskjold” a ONU, 1986-1987;

Directoare a Bibliotecii Curţii Federale de Comerţ Internaţional a SUA, 1987-1996.

Recunoașteri în cariera profesională

I-a fost conferit Premiul „Joseph L. Andrew Bibliographical Award” de către Asociația Americană a Bibliotecarilor Juridici, „în semn de recunoștință pentru importanta sa contribuție la bibliografiile juridice” (4 Iulie 1984).

A fost catalogată ca „o bibliotecară de Drept demnă de remarcat” de prestigioasa Marquis Who’s Who Publications Board (1999/2000).

A primit o avansare în grad profesional din partea Curții de Comerț Internațional a Statelor Unite, „în semn de recunoștință pentru susținutele sale eforturi și excelentele sale realizări și ca apreciere publică pentru contribuțiile acesteia față de Curte” (28 martie 1990).

Activitate politică şi civică

Co-Preşedinte, din 1991, şi Preşedinte, din 1996, al organizaţiei Ad Hoc Committee for the Organization of Romanian Democracy (ACORD), comitet politic pentru promovarea și organizarea democraţiei în România, printr-o intensă activitate de lobby la Congresul SUA şi alte autorităţi americane, 1990-1998  perioadă în care a întocmit rapoarte, rezoluții, memorii, petiții și corespondență referitoare la condițiile politice din România, relațiile externe ale României și politica Guvernului Statelor Unite cu privire la România.

Consilier Personal al Preşedintelui Emil Constantinescu pro bono, la Palatul Cotroceni, iunie 1999-decembrie 2000.

Activitate publicistică

Este autoare a numeroase articole și eseuri, multe dintre acestea publicate pe portalul JURIDICE și care pot fi accesate aici, precum și a următoarelor volume:

„O Mărturie Provocată, 1995-2000”  – Bucureşti, Ed. Themis Cart, 2004, 399 p. – analiză a mandatului prezidenţial 1996-2000;

„Din Exil – Lobby în SUA pentru România. New York, 1990-1998„ – Bucureşti, Ed. Ziua, 2006, 423 p. – carte dedicată, după spusele autoarei – ce-i rezumă magistral întregul său crez de o viaţă: „memoriei tuturor celor care au luptat pentru ţară, tradiţie şi credinţă, celor care au murit şi celor care au supravieţuit în închisorile din România, precum şi românilor de pretutindeni care au păstrat obiceiurile strămoşeşti în exil şi s-au dedicat ţării”;

„Pe urmele mele în două lumi: România – SUA. Romanul unei vieţi – cronica unei epoci„ – Bucureşti, Ed. Curtea Veche Publishing, 2 vol., 2013-2014, 656 + 592 p. – memoriile autoarei – vol. I, „Libertate pierdută„, evocând perioada de dinainte de război și comunismul din țară, iar vol. II, „Libertate recâștigată„, reamintind eforturile și reușitele imigrației noastre din SUA; cartea a apărut și în limba engleză, sub titlul „The story of a life„, Publisher Page Publishing, 2015-2016 – vol. I, „Liberty Lost„, și vol. II, „Liberty Regained„;

„Pentru Ţară, din Exil„ – Bucureşti, Ed. Curtea Veche Publishing, 2018, 92 p. – o recapitulare succintă, în ordine cronologică, a remarcabilei activităţi din Exil desfăşurate de autoare, monografie bogat ilustrată cu fotografii inedite;

Rolul trecutului asupra prezentului: SUA, România şi alegerile„ – Bucureşti, Ed. Curtea Veche Publishing, 2020, 120 p. – o radiografie a evoluţiei politicii interne şi externe a SUA şi a sistemului electoral american, cu referiri la aspecte ale vieţii politice din ţara noastră, dar şi a perspectivelor SUA şi României în anul pandemic şi electoral 2020;

Urmările trecutului: Anii 1990-2008-2014-2022 și consecințe„ – București, 2023, 288 p. – o evocare a evenimentelor istorice de după 1989 și a politicii interne și externe a celor șase președinți americani din această perioadă precum și o analiză minuțioasă a cauzelor și evoluției conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina, în contextul raporturilor geopolitice contemporane.

Decorații și distincții

Pentru meritele sale deosebite a fost decorată de Preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor (2000), iar Majestatea Sa, Regele Românilor, i-a conferit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate (2008).

A primit Titluri de Cetățean de Onoare din partea Comunelor Bîrca și Terpezița, județul Dolj, și a Parohiei Radomirești, județul Olt.