fbpx

David Popovici devine capul limpede al tinerilor pentru care aburul din cap e fiță

Public speaking-ul, retorica și argumentația sunt falanga ruptă a arătătorului de la mâna dreaptă a învățământului românesc orientat către viitor. Încă din liceu, căutat de marile universități americane, David Popovici a preferat să rămână și să-și desăvârșească opera, acasă, printre români, nu printre străini. Azi, la doar 19 ani, dă un examen de maturitate politică. Discursul său e o lecție demnă de manual de comunicare.

Într-o lume în care băieții de cartier sunt mai obișnuiți să ridice degetul mijlociu al mâini drepte, în semn de “te fac,” David Popovici nu doar că dă o lecție de conduită, moderație și de înțelepciune națiunii române, dar și fixează tema principală pentru campania electorală ce va veni, parcă inspirat din Arghezi: “Din bube, mucegaiuri și noroi. Iscat-am frumuseți si prețuri noi. Biciul răbdat se-ntoarce în cuvinte.” Dezvăluie condițiile inumane în care și-a zămislit aurul olimpic. Își calibrează misiunea în viață, dincolo de bazinul, în care se întrece ca băieții.

Discursul său din miezul nopții de ieri este un manifest politic pentru generația de mâine. Când unii dintre colegii de presă l-au ridicat la statusul de zeu, alături de  Pan Zhanle, cârtitorii au râs. Au aruncat în zeflemea excepționalismul unor oameni, înzestrați cu puteri supranaturale.

Tocmai cei care nu pot coborî sau urca scările fără a se ține de mâna curentă sunt judecătorii unor performeri care din mlaștini au modelat triumful, în forme de medalii olimpice. Acesta este blestemul unor nații, târâte de politicieni în mediocritatea jovială.

La doar 19 ani și-a fixat misiunea: să lupte pentru „o Românie educată și sănătoasă.”

„Despre condițiile pe care le avem, nu numai noi înotătorii, ci sportivii în general în țară – poate se va schimba ceva? Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta. Trebuie să facă într-adevăr presiuni, să le fie adus la cunoștința tuturor oamenilor care se ocupă de așa ceva, trebuie să ne punem pe treabă,” a spus reporterului TVR, după finala eroică de 200 m, finalizată cu un nou record mondial.

A dezvăluit în premieră cum și în ce condiții se antrenează la bazinul Lia Manoliu. Cu ușoară durere, a mărturisit că el i-a întrecut pe englezi, australieni, americani.

Cine e crescut dincolo de Bariera Vergului?

“Eu mă antrenez la Lia Manoliu, în același bazin în care am învățat să înot, la patru ani. De asta sunt așa bronzat, am urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber. În timpul iernii, când e frig afară, pentru că pentru bazinul din interior, de foarte mult timp se promite că se va face ceva, ne antrenăm într-un balon, în care, o persoană care nu-i obișnuită, în trei minute, simte că se sufocă. În condițiile acestea, ne antrenăm noi, dar cred că se poate. Suntem puțini cei care excelăm în România. În condițiile pe care le avem, trebuie să facem tot ce putem,” a spus cu sinceritatea băiatului din Pantelimon, crescut și educat dincolo de Șoseaua Vergului (bătrânii cunosc semnificația expresiei).

Într-un stat, în care performanțele se cuantifică în studii de fezebilitate, în promisiuni politicianiste și în examene de scos  rădăcina patrată dintr-un ax de coviltir, manifestul lui David Popovici e programul unei generații, altele decât a Woke-ismului transnațional.

Investiția în sport pe care o propune campionul olimpic David Popovici are mai multe conotații: redarea mândriei unui neam osândit, sănătatea națiunii, spiritul de competiție, libertatea de-a a învinge preconcepțiile obișnuiților de băi în zoaie, bube și noroi.

Mai înalt cu un cap peste media generației sale, David Popovici devine capul limpede al tinerilor pentru care aburul din cap e fiță.

Marius Ghilezan

Sursa: https://newstand.ro/2024/08/01/invesmantat-in-tricolor-david-popovici-lanseaza-un-manifest-politic/